Tanarul oras Fieni, care a capatat acest statut in anul 1968, se inscrie printre localitatile importante ale judetului Dambovita, fiind situat la interfluviul dintre Ialomita si afluentul sau Ialomicioara de Vest (Runcu), in regiunea Subcarpatilor.

Situat in partea de nord a judetului, il desparte de ultima comuna Moroieni numai 10 km. Coordonatele geografice     25°25΄16¨ longitudine estica si 45°07΄39¨ latitudine nordica, il plaseaza, aproximativ, in partea central-sudica a tarii, iar 460 metri, cota medie deasupra nivelului marii, il situeaza la o altitudine medie a asezarilor tarii noastre.

Din punct de vedere administrativ, orasul Fieni cu satele care-i apartin Berivoiesti si Costesti, face parte din judetul Dambovita.

Este direct legat de municipiul Targoviste, resedinta judetului Dambovita si de Bucuresti, capitala tarii, printr-o cale ferata directa: Bucuresti-Titu-Targoviste-Pietrosita, distanta Bucuresti-Fieni fiind de 107, iar Targovste- Fieni de 25 km si prin soseaua nationala DN 71 Bucuresti-Baldana-Racari-Targoviste-Fieni- Sinaia ( distanta Bucuresti-Fieni fiind de 115 km iar Targoviste-Fieni de 25 km).

Suprafata lui totala, incluzand satele Berivoiesti si Costesti este de 1831 ha. Raportand-o la suprafata judetului (3752 km patrati) ajungem la concluzia ca detine o pondere mijlocie.

La nord orasul se margineste cu comuna Buciumeni si cu satul Dealu Mare( fosta asezare medievala Ţâţa, din comuna sus amintita), legatura facandu-se pe Valea Ialomitei, pe malul drept, unde se afla si drumul national 71. De asemenea la nord cu comuna Runcu, satul Badeni, accesul facandu-se pe soseaua comunala Fieni – Runcu, care urmeaza cursul Ialomicioarei de Vest si care se continua pe drumul forestier, cu punct terminus Leaota, masiv ce apartine muntilor Bucegi.

La sud, cu orasul Pucioasa, principala statiune balneoclimaterica, legatura facandu-se prin drumul national 71 si prin calea ferata, iar cu Vulcana Bai, fara acces de legatura directa.

La est cu comuna Bezdead si cu orasul Pucioasa (satele Bela, Miculesti, Diacoesti, Serbanesti) ; iar la vest cu Vulcana Bai si Barbuletu, legate prin drumuri care,.

Zona fizico-geografica in Care este situata localitatea noastra este cea a Subcarpatilor dintre Dambovita si Prahova si anume in regiunea Bezdead – Dealu Frumos. Aceasta regiune se intinde de la limita dintre munte si dealuri, la nord, pana inspre Pucioasa, unde o culme de inaltimi masive si impadurite stau ca hotar la sud ; catre vest inainteaza pana la cumpana de ape intre Raul Alb si Valea Vucanii, iar spre est se marginenste cu bazinul Cricovului.

Valea Ialomitei constituie una dintre arterele hidrografice ce dreneaza regiunea noastra, reprezentand in acelasi timp si axul asezarilor omenesti. Ialomita  iese in Bucegi la o altitudine de 1595 m, coborand la Fieni la 440 m, deteminand diferite modificari. De la Dealu Mare, pana la Fieni, Ialomita capata alte caractere : in primul rand valea se largeste, fundul devine plat, se schiteaza terase de mai multe nivele, panta longitudinala se domoleste mult -9°, avand un debit de 10 mc/secunda.

In cadrul localitatii Fieni cele 2 maluri ale Ialomitei difera intre ele: malul drept, mai inalt, peste 650 m, este sapat in depozite paleogene; malul stang mai jos, sub 600 m.

Ialomicioara ajuta Ialomita sa devina o adevarata vale. Izvoraste din masivul Leaota, are 20 km lungime si un curs aproape rectiliniu, justificat de panta de 12-20%.

Pentru Fieni, panza freatica se gaseste  la adancimi destul de mici (2-3 m) si cu un debit de apa mare, in special in zona dintre cala ferata si drumul national.

Caracterul climei orasului Fieni este intermediar, intre munte si campie. Iarna este indulcita, verile sunt mai racoroase, iar toamnele lungi, oferind conditii pentru dezvoltarea pomiculturii.

Temperatura medie anuala a localitatii este cuprinsa intre 8-9° C , vara fiind de +22° C iar iarna avand o medie de    -6° C.